maandag 24 december 2012

Valkenburg kerst uitje

Gister hebben we heerlijk gewandeld in het Limburgse Valkenburg wat door de uitstraling van de mergelhuisjes  een super romantisch middeleeuws beeld gaf en die kerstlampjes erbij maakte het echt heel gezellig.
De mergelgrotten zijn we niet in geweest want de entree voor de ondergrondse kerstmarkt was 10 euro p.p.
en dan had je nog geen kerstbal gekocht.
We hebben wat mooie huizen bekeken en de kasteelruïne die daar nog overeind staat.
Ik had de foto's niet bewerkt omdat ik vond dat de kleur van de stenen in het orgineel moesten blijven :)

Geschiedenis

Al vele duizenden jaren voor de christelijke jaartelling was er sprake van menselijke bewoning in de Geulvallei. Talrijke gevonden gebruiksvoorwerpen en diverse fundamenten van bouwwerken zijn het bewijs van een vrij intensieve bewoning in de Romeinse tijd.
De eerste schriftelijke vermelding van Valkenburg dateert van het jaar 1041. Uit dat jaar wordt een oorkonde bewaard waarin de Duitse koning Hendrik III (die enkele jaren later tot keizer zal worden gekroond) vier dorpen schenkt aan zijn nicht Irmgard. Het zijn de dorpen HerveEpenVaals en Valkenburg. De oorkonde draagt als datum 15 februari 1041 en de naam Falchenberch is duidelijk leesbaar. Historici zijn het erover eens dat hier niet de tegenwoordige stad aan de Geul mee wordt bedoeld, maar het huidige Oud-Valkenburg. De naam Valkenburg zou refereren aan de middeleeuwse jacht met valken, die gemeengoed was bij de adel.
Belegeringen en veroveringen kenmerken de geschiedenis van Valkenburg. Toch blijft het Land van Valkenburg min of meer zelfstandig onder Brabants toezicht. Van het Kasteel Valkenburg op de Heunsberg is nu niet meer dan een ruïne over. In december 1672 wordt het verwoest door terugtrekkende Hollandse troepen, welken vluchtten voor het oprukkende Franse leger, en niet meer opgebouwd. Slechts twee stadspoorten (de Berkelpoort en de Grendelpoort) en een deel van de stadswallen overleven de vernietiging. Het vermoeden bestaat dat Diederik van Heinsberg een van de heren van deze burcht was. Vanuit de burcht werd Valkenburg vele jaren bestuurd door de Heren van Valkenburg.
Valkenburg is voortaan geen vestingstad meer, maar blijft in bestuurlijk opzicht belangrijk. Zo zetelde in het landhuis in het midden van de stad de rechtbank, waar onder andere strafprocessen werden gevoerd tegen de beruchte bende der Bokkenrijders in de achttiende eeuw. Een plaquette aan de muur van het streekmuseum, dat ligt op de oorspronkelijke plaats van het landhuis, herinnert aan deze strafprocessen.


Hierna zijn we omdat er geen prenatal was in Valkenburg door gereden naar Maastricht voor een positiejas en een lekkere oliebol :P Maar na het dagje was ik ook op (heupen, onderrug en bekken) en de kinderen ook, het was een gezellig dagje :)

Ik kreeg de vraag hoe het ging met mijn zwangerschap, tot nu toe wel prima de baby is wel erg rustig dus zal mijn volgende echo bezoek gelijk eens vragen waar de placenta ligt :) Maar het buikje groeit hard :D
3 opmerkingen:

 1. Vorige week ook in Valkenburg geweest een sprookje in eigen land!
  Mooi buikje heb je al!
  Liefs Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ik keek mn ogen uit echt schitterend als je de terrasjes wegdenkt sta je in de middeleeuwen :D Liefs

   Verwijderen
 2. Dank je wel over hoe het met je gaat! Je hebt een prachtbuik!

  Eh ... de andere foto's zijn natuurlijk ook geweldig hè?

  BeantwoordenVerwijderen